Ieder jaar op de eerste vrijdag van november organiseert de Ronde Tafel 193 uit Best een pubquiz voor het goede doel. Zo ook dit jaar. Op 1 november stroomt de zaal van Quatre Bras vanaf een uur of acht langzaam vol. Ietwat zenuwachtig druppelen de spelers van de diverse teams binnen. Klaar voor een gezellige avond quizzen!

Het goede doel

Dit jaar is er niet één goed doel. De Ronde Tafel steunt in het bestuursjaar ’19-’20 maar liefst drie goede doelen. De avond begint met een welkomstwoord door Joost Janssen, voorzitter van de Ronde Tafel 193. Vervolgens geven de diverse goede doelen een pitch waarin meer duidelijk wordt over hun goede doel.

Mevr. Annie van Doremalen vertelt namens de Jeugdbibliotheek Best waar zij het geld aan zullen besteden. Zo komen er onder andere nieuwe banken waar de boeken voor de allerkleinsten op komen te staan. De Jeugdbibliotheek wil graag meer kinderen en jongeren laten lezen, hierom willen ze de bibliotheek graag wat aantrekkelijker inrichten zodat zowel jong als oud zich hier thuis voelt.

Vervolgens spreekt dhr. Harry Crielaars namens Bijna Thuis Huis ‘De Vlinder’ de deelnemende teams toe. In het Bijna Thuis Huis kunnen mensen hun laatste maanden doorbrengen in een omgeving die bijna voelt als thuis. Tevens ontvangen zij daar de zorg die ze nodig hebben. Het Bijna Thuis Huis wil graag nog meer gaan investeren in de opleidingen van de vrijwilligers van het Bijna Thuis Huis. Zo kunnen de cliënten nog beter verzorgd worden.

Als laatste neemt Teun Toebes, van Stichting (S)Teun en toeverlaat het woord. Teun creëert geluksmomenten voor mensen met dementie. Zo neemt hij bijvoorbeeld dementerende ouderen mee terug naar het vak. Zo gaat een oud-conducteur weer terug de trein op en een gepensioneerd druiventeler neemt weer eens een kijkje in de kas. Met een Silent Disco leven veel dementerenden weer helemaal op. Teun zorgt met wat extra aandacht voor geluksmomenten voor ouderen.

Pubquiz

Na het voorstellen van de goede doelen is het tijd om te gaan quizzen. Pubquiz 040 heeft voor de Ronde Tafel diverse vragenrondes voorbereid voor deze avond. Alle vragen passen bij het thema ‘Ik hou van Holland’. De spelers worden getest op hun kennis over Nederland, Nederlanders, Nederlandse muziek enzovoort. Alle kennisgebieden komen aan bod. Na iedere ronde worden de juiste vragen doorgenomen en schallen de ‘Oh ja’s’ door de zaal. Naast de vragen over Nederland is er ook een ronde met vragen over 200 jaar Best. De vaste bezoekers van de website van Heemkundekring Dye van Best maken de vragen met twee vingers in de neus. Het gros van de deelnemers laat echter de nodige zweetdruppels vloeien bij het zien van de oude foto’s en de bijbehorende vragen. Op de vraag hoe lang Best een zelfstandige gemeente is stranden de meeste teams: Hoewel Best 200 jaar bestaat is het pas sinds 1821 een zelfstandige gemeente.

Tussendoor is het tijd voor een loterij waarbij diverse bedrijven uit de Bestse middenstand hun steentje bij hebben gedragen om leuke prijzen te kunnen verloten. Van een mooie armband tot en vloerkleed en van een schoonheidsbehandeling tot een reischeque: veel deelnemers gaan er met mooie prijzen vandoor!

De laatste ronde van de pubquiz brengt nog meer sfeer in de zaal: de muziekronde! Hierbij schallen bekende en minder bekende nummers van Nederlandse bodem door de speaker en de teams moeten raden wie de artiest is en hoe het nummer heet. Meezingen lukt wel, maar wie zingt het origineel ook alweer?

Als ook deze ronde achter de rug is gaan de heren van Pubquiz 040 de scores berekenen. Het blijkt een nek-aan-nek-race te zijn! Hoewel het team ‘Heren 6’ veel bovenaan heeft gestaan weet het team ‘Gaan die nou weer niet winnen?’ hun naam niet waar te maken: zij winnen wel en gaan er met de beker vandoor! Dat de scores dicht bij elkaar liggen is goed te zien aan de top 10 die onderaan dit bericht staat.

Cheque

Als de winnaar van de pubquiz bekend is worden de vertegenwoordigers van de goede doelen het podium opgeroepen. Joost Janssen reikt hen namens de Ronde Tafel 193 ieder een cheque uit met een waarde van €1527,-. Een geweldig mooi bedrag waar weer veel goede zaken mee bewerkstelligd kunnen worden.

Zanger Ferry de Lits zet de boel nog één keer op stelten bij Quatre Bras. Er wordt druk meegezongen en de polonaise wordt diverse malen ingezet: het is één groot feest!

Volgend jaar op de eerste vrijdag van november zal er weer een pubquiz worden georganiseerd door de Ronde Tafel. Stel jij dan een team samen en zorg je ervoor dat ‘Gaan die nou weer niet winnen?’ ook echt niet gaan winnen?

Top 10

1 Gaan die nou weer niet winnen? 83
2 Heren 6 82
3 De Echte Tafel 81
  Best Safe 80
5 Janssen & Friends 1 80
6 Keigoed 79
  Ruud van Delft Kunststofvloeren 79
8 Brainpower 78
  Skone Grond 77
10 Karma 76
  Café Manus 75
  Jeugdbieb 75